Ortadoğu kullanıcılarında iPhone 6 endişesi

Ortadoğu ülkelerindeki elektronik perakendecileri ve tüketiciler, yeni iPhone’un yüksek fiyatla geleceği ve stok sıkıntısına neden olacağı endişesi yaşıyor. En büyük soru ise iPhone 6’nın tek veya çift model halinde gelip gelmeyeceği.

ABD’de tüketicilerin tanıtılmasından dört gün önce Apple Store’lar önünde kuyruklar oluşturmaya başladığı iPhone 6, Ortadoğu kullanıcılarını da şimdiden endişeye düşürmüş durumda. İki farklı boyutta sunulması beklenen telefonun fiyatının yüksek olacağı ve raflarda belirdiği anda tükeneceğine yönelik öngörüler, tüketicileri endişelendiriyor.

Apple’ın 9 Eylül’de tanıtacağı iPhone 6, Körfez ülkelerinde 11 gün sonra raflardaki yerini alacak. Akıllarda oluşan en büyük soru ise telefonun öne sürüldüğü iki farklı modelle mi sunulacağı.

iphone-6

Al Arabiya sitesine konuşan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli JadoPado sitesinin kurucusu Ömer Kassim, “En önemli soru, 5.5 ve 4.7 inç boyutlarında sunulacağı söylenen telefonun tanıtılmasından birkaç gün sonra her iki modeliyle raflarda yerini alıp almayacağı. 5.5 inç modelin üretimdeki gecikme nedeniyle daha geç bir tarihte satışa sunulacağı da öne sürülüyor” açıklamasında bulundu.

BAE merkezli Jumbo Electronics firmasından Nadim Hanzadah ise iPhone 6’nın 4.7 inç’lik tek modelle sunulacağı konusunda neredeyse emin. Tedarikçi ve satıcılardan bilgi aldığını belirten Hanzadah, ‘telefonun kılıfının bile üretilmeye başlandığını’ söyledi.

BAE, Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Bahreyn’de faaliyet gösteren elektronik mağaza zinciri Emex’in CEO’su Neelesh Bhatnagar ise ‘iPhone 6’nın bölgede en çok satan akıllı telefon olacağına inandıklarını’ söyledi. Bhatnagar, “Daha büyük bir ekranla sunulacağının neredeyse kesin olması, iPhone 6 hakkında doğal olarak bir endişe de doğurdu” ifadesini kullandı.

Fiyat yüksek olacak korkusu

iPhone 6, ABD’de cep telefonu operatörüyle yapılacak sözleşme olmadan yaklaşık 649 dolara mâl olacak. 2 yıl garanti kapsamında alınacak telefonun fiyatı ise 64 GB model için 849 dolara kadar yükselecek.

Ortadoğulu perakendeciler, iPhone 6’nın çok daha yüksek bir fiyattan Körfez ülkelerine sunulacağını düşünüyor. Hanzadah, ‘iPhone 6’nın iPhone 5S’e oranla yüzde 5-10 daha pahalı olmasını beklediklerini, ancak sürprizlerin de yaşanabileceğini’ belirtti.

BAE’de 20 Eylül’de satışa çıkması beklenen iPhone 6’nın özellikleri belli bile değil ancak, JadoPado telefonu altın, gümüş ve gri renklerle listelemeye başladı. Telefonun dahili belleği ise 128 GB’a kadar çıkıyor.

Tedarik eskisi kadar sıkıntı olmayacak

Perakendeciler, akıllı telefon piyasasını sallayacak iPhone 6’nın gelişiyle, ‘gri piyasanın’ da hareketlenecek olmasından endişeli. Telefonların yasal distribütörler tarafından nakledilmediği ancak yasal olarak satıldığı zinciri temsil eden gri piyasa, iPhone 6 fiyatlarını da artırabilir.

Bhatnagar, perakendecilere zarar verdiğini söylediği gri piyasanın, iPhone 6 için ilk belirlenen fiyatları fazlasıyla yukarı çekebileceğini belirtti. Bhatnagar, müşterilerinin gri piyasa ile doğru tecrübeyi elde edemediğini ve bir sorun yaşadıklarında telafi edemediklerini söyledi.

Hanzadah ise Jumbo olarak satışa sunulacağı güne kadar iPhone 6 stoklamayacaklarını, ancak tedarik konusunda sıkıntı yaşamayı ummadıklarını söyledi. Hanzadah, “Ortadoğu ülkeleri Apple için giderek daha çok önem kazanıyor. Bazı ülkeleri tedarik konusunda ödüllendirebilirler” ifadesini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

Share